Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2020


Ανοιχτή Επιστολή
της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας
προς τον Υπουργό Υγείας
με αφορμή τον αποκλεισμό των Αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θέσεων
στην 7
η ΥΠΕ


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας (ΕΑΕΙΒΕ) ενημερώθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση για μια νέα προκήρυξη εντός του 2020, η οποία αφορούσε 400 μόνιμους Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, την ικανοποίηση αυτή διαδέχθηκε γρήγορα απογοήτευση και δυσαρέσκεια καθώς οι Αναισθησιολόγοι, ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία, αποκλείστηκαν από τη διεκδίκηση των θέσεων αυτών.

Ειδικότερα, από το περιεχόμενο της αρ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 54849/21/9/2020 με θέμα “Έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ» του Υπουργείου Υγείας”, προκύπτει ότι η 7η ΥΠΕ, σε αντίθεση με τις άλλες ΥΠΕ της χώρας, απέκλεισε τους Αναισθησιολόγους από τη δυνατότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για στελέχωση θέσεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η απόφαση αυτή είναι μη νόμιμη, αντισυνταγματική, αντίθετη με την αρχή της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρα 4 και 5 Συντάγματος) και, κυρίως, αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία για προκήρυξη θέσεων που αφορούν Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, βλ. άρθρο 32 του ν. 4461/2017 για “Κατάληψη θέσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)“, καθώς στερεί από τους Αναισθησιολόγους το νόμιμο δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση-υποψηφιότητα για ΜΕΘ και ΤΕΠ.

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με αφορμή την προκήρυξη αυτή, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια μας για την προκήρυξη της 7η ΥΠΕ.

Σας στέλνουμε την ανοιχτή επιστολή με την ελπίδα να μην αποτελέσει η προκήρυξη αυτή (ως μεμονωμένη πράξη αλλά και ως πρακτική) αφορμή και παράδειγμα για άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Εκτιμούμε ότι, λύσεις όπως ο μη σύννομος αποκλεισμός των Αναισθησιολόγων από την αυτοδίκαιη συμμετοχή τους σε διεκδίκηση θέσεων ΜΕΘ και ΤΕΠ με το πρόσχημα να μην διαταραχθεί η λειτουργία Αναισθησιολογικών Τμημάτων/Κλινικών της περιοχής ευθύνης της 7ης ΥΠΕ, έχουν μόνο περιστασιακό χαρακτήρα, δεν αναμένεται να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκρίνονται. Αντίθετα, “λύσεις” προσωρινής ισχύος όπως αυτή της 7ης ΥΠΕ, θα στερήσουν, αναμφίβολα, κρίσιμα Τμήματα όπως οι ΜΕΘ και τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων από εξειδικευμένους Αναισθησιολόγους/Εντατικολόγους που αυτονόητα/εξ ορισμού θεωρούνται ειδικά καταρτισμένοι Ιατροί για την νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών.

Τέλος, ο αποκλεισμός μιας κύριας εκ του νόμου Ειδικότητας από την προκήρυξη της 7ης ΥΠΕ αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα στην επιλογή της ειδικότητας της Αναισθησιολογίας από τους νέους Ιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική λειτουργία ενός Νοσοκομείου, τόσο την καθημερινή και συνήθη του μορφή όσο και κατά την κρίσιμη φάση της πανδημίας Covid-19.

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Μέλημα όλων μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια και η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς, στη βάση πάντα των νομικά θεσμοθετημένων αρχών και διαδικασιών. Εν όψει, λοιπόν, των παραπάνω, ζητούμε όπως γίνει ορθή επανάληψη της συγκεκριμένης προκήρυξης για τις θέσεις των ΜΕΘ και ΤΕΠ της 7η ΥΠΕ και παρακαλούμε να μην επιτρέψετε να επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες αστοχίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετο του επιθυμητού αποτέλεσμα, δίνοντας, ταυτόχρονα, την (λανθασμένη, θέλουμε να πιστεύουμε) εντύπωση της επιλεκτικής και έκνομης αντιμετώπισης των Ιατρικών Ειδικοτήτων.

 

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος
Θεοδώρα Αστέρη

Η Γ.Γραμματέας
Κωστούλα Αρβανίτη

 

 

 

Κατεβάστε την επιστολή