Η διαχείριση του αεραγωγού και η εξασφάλιση αποτελεσματικής οξυγόνωσης και αερισμού στους ασθενείς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενέργειες της καθημερινής πρακτικής του Αναισθησιολόγου, τόσο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων επεμβάσεων, όσο και στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία. Ο δύσκολος αεραγωγός εξακολουθεί έως και σήμερα να προκαλεί ανασφάλεια, και να αποτελεί πεδίο αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπισή του. Έτσι, το Σεμινάριο Εξειδικευμένης Διαχείρισης Αεραγωγού είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση στην Αναισθησιολογική κοινότητα, ενώ η ανάγκη ύπαρξης ενός κατάλληλου εγχειριδίου προετοιμασίας είναι επιτακτική.

Η ομάδα του αεραγωγού της Θεσσαλονίκης υφίσταται από το 2005. Για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Αεραγωγού (ΕΕΔΑ), ενώ από το 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και διοργανώνει σεμινάρια αποκλειστικά υπό την αιγίδα της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος (ΕΑΕΙΒΕ).

Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί ιδέα και όραμα του αγαπημένου μας Ντίνου Καρακούλα. Λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας του στη Διαχείριση του Αεραγωγού, είχε αναγνωρίσει, ήδη από το 2015, ότι το μέχρι τότε υπάρχον εγχειρίδιο της ΕΕΔΑ έχρηζε επικαιροποίησης, και ότι ο Αεραγωγός δεν αποτελεί ένα στατικό αντικείμενο. Ως πνεύμα δημοκρατικό και φιλελεύθερο είχε το όραμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου συγγράμματος σε ηλεκτρονική μορφή, που να είναι προσβάσιμο από όλα τα μέλη της ΕΑΕΙΒΕ, και να μπορεί να ανανεώνεται τακτικά, ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο του Αεραγωγού. Έτσι, το 2017 η Ομάδα του Αεραγωγού, με παρότρυνση του Ντίνου, αποφάσισε τη συγγραφή ενός νέου και ευέλικτου εγχειριδίου, καταρχήν για τους σκοπούς του Σεμιναρίου. Ορίστηκε η Συντακτική Επιτροπή, με επικεφαλής τον ίδιο, έγιναν οι πρώτες συναντήσεις, σχεδιάστηκε η δομή και τα κεφάλαια, έγινε η διανομή τους στους συγγραφείς, και η δουλειά ξεκίνησε.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, και μετά από μήνες εντατικής εργασίας υπό τη καθοδήγησή του, ορίστηκε η επίσημη συνάντηση της Συντακτικής Επιτροπής για να ξεκινήσουν οι πρώτες διορθώσεις. Δυστυχώς, στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Ντίνος, αναπάντεχα, έφυγε από κοντά μας για πάντα. Το σοκ ήταν μεγάλο, και το κενό που άφησε δυσαναπλήρωτο. Εντούτοις, η Συντακτική Επιτροπή αποφάσισε την ολοκλήρωση του έργου, ως φόρο τιμής στο όραμά του. Έτσι, με μοναδική πυξίδα το πνεύμα, τις επιθυμίες και την καθοδήγηση του Ντίνου, όση προλάβαμε να πάρουμε, το εγχειρίδιο τελικά ολοκληρώθηκε.

Το παρόν εγχειρίδιο λοιπόν αφιερώνεται στη μνήμη του Ντίνου. Στον Ντίνο μας!
Θα υπάρχεις πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας!

 

Μπορείτε να μεταφορτώσετε τα αρχεία από τα αντίστοιχα κουμπιά παρακάτω